Debates “#Satversmei100: vērtības nākotnei”

Šogad svinam Latvijas Republikas pamatlikuma − Satversmes − apstiprināšanas 100. gadadienu. Satversmē iekļautās vienlīdz būtiskās un nākotnei nozīmīgās vērtības reizēm var šķietami konkurēt, tādējādi veidojot izvēles dilemmas. Atbildes uz dilemmām meklē jaunieši, tiekoties ar Valsts prezidentu Egilu Levitu debašu ciklā “#Satversmei100: vērtības nākotnei”.

Debašu cikls “#Satversmei100: vērtības nākotnei” ir nozīmīgs solis jauniešu līdzdalībai Latvijas nākotnes veidošanā. Tas mudina jauniešus formulēt savas domas, kā arī sarunāties un sadzirdēt citu viedokli par mums katram svarīgiem jautājumiem. Cikls turpināsies visa gada garumā, aizvadot debates arī reģionos – Vidzemē, Latgalē, Zemgalē, Kurzemē un Sēlijā. Cikla noslēgums plānots 2023. gada februārī Rīgas pilī.

Ja vēlies piedalīties kādā no cikliem, tad ieskaties šeit!

Pasākuma bildes skatīt šeit!

Pirmās debates notika Satversmes apstiprināšanas 100. gadadienā − 2022. gada 15. februārī − Rīgas pilī, kur ar Valsts prezidentu debatēja astoņi jaunieši: Laura Zīmele no Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas; Laura Stalidzāne no Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskolas; Rehafa El Rekabija no starptautiskās vidusskolas “Ekziperī”; Sandija Gunta Evardsone no Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas; Roberts Muško no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas; Nikola Princova no Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas; Karlīna Jansone no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas; Patriks Žilins no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas. Debates vadīja radio un TV personība Toms Grēviņš.

15.februāra debates skatīt ŠEIT!

5. aprīlī reģionālās vizītes laikā Valsts prezidents Egils Levits Daugavpils Valsts ģimnāzijā aizvadīja debašu cikla “#Satversmei100: vērtības nākotnei” otro diskusiju, kas bija veltīta jautājumam, kā salāgot rūpes par dabas resursu saglabāšanu nākamajām paaudzēm ar mūsdienu paaudzes personīgo labklājību.

Diskusijas dalībnieki no Satversmes perspektīvas pārrunāja tādus tematus kā vēja parku un atomelektrostaciju izbūve, atkritumu šķirošana, savvaļas dzīvnieku barošana, tiesību ierobežošana privātīpašumā, kolektīvā atbildība, sabiedrības līdzdalība, labklājība u. c.

Valsts prezidents izteica gandarījumu, ka jaunieši iedziļinās tematikā, taču “problēmas rodas tad, kad cilvēkam ir no kaut kā jāatsakās dabas saglabāšanas dēļ; visu nosaka mūsu vērtību sistēma”.

Tāpat Valsts prezidents rosināja jauniešus aizdomāties, ka “parasti ar labklājību saprot ko materiālu, taču arī, piemēram, pastaiga pa Daugavas lokiem ir labklājība”.

Ar Valsts prezidentu debatēja deviņi jaunieši: Santa Bule no Daugavpils 12. vidusskolas; Arnita Bernāne no Daugavpils Valsts ģimnāzijas; Anželika Litvinoviča no Daugavpils Valsts ģimnāzijas; Vladimirs Bazans no Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja; Milēna Kaštaļjana no Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja; Elizabete Križanovska no Daugavpils Valsts ģimnāzijas; Ņikita Zirjanovs no Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja; Ieva Lozjuka no Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja; Timurs Ragozins no Daugavpils 9. vidusskolas.

5.aprīļa debates skatieties ŠEIT!

Reģionālās vizītes laikā Valmierā Valsts prezidents Egils Levits Valmieras integrētajā bibliotēkā debašu cikla “#Satversmei100: vērtības nākotnei” trešajā diskusijā “Kurš kontrolē dzīvi? Mākslīgais intelekts – privātums − brīvība” kopā ar jauniešiem diskutēja par mūsdienu tehnoloģiju sniegtajām iespējām, kad tās sekmē cilvēka brīvību un kad iegrožo.

Diskusijas laikā tika pārrunāti jautājumi par iespējām un tiesībām interneta vidē, saziņu un privātumu sociālajos medijos un lietu internetu un mākslīgā intelekta ietekmi lēmumu pieņemšanā.

Diskusijā piedalījās Valmieras Valsts ģimnāzijas 11. klases skolniece Dita Putniņa, Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas skolniece Aiva Enija Erneste, Cēsu Bērzaines pamatskolas-attīstības centra 9. klases skolnieks Jānis Logins, Jūrmalas Majoru vidusskolas skolnieks Alens Loss-Freimanis, Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas skolnieks Ralfs Reinis Kvecko, Valmieras Valsts ģimnāzijas 12. klases skolnieks Lauris Ģirts Lācis, 12.a klases skolnieks Oskars Garselis un 10.c klases skolniece Justīne Aldersone.

6.maija debates skatieties šeit!

Diskusijas bildes skatīt šeit!

Turpinot atzīmēt Latvijas Republikas pamatlikuma − Satversmes − apstiprināšanas 100. jubilejas gadu, otrdien, 27. septembrī, Valsts prezidents Egils Levits debašu cikla “#Satversmei100: vērtības nākotnei” ceturto diskusiju aizvadīs Saldū. Debatēs Valsts prezidenta ar novada jauniešiem diskutēs par to, ko īsti katrs saprotam ar Satversmē ietvertajiem vārdiem ‘izvēle’, ‘tiesības’ un ‘pienākums’.

Debašu cikla ceturtā diskusija “Viens no 1,8 miljoniem – ko izšķir mana balss? Līdzdalība: izvēle, tiesības vai pienākums” notiks Saldus Mūzikas un mākslas skolā. Diskusija plkst. 13.30–15.00 būs skatāma tiešraidē portālā LSM.lv, Valsts prezidenta kancelejas tīmekļvietnē www.president.lv un Valsts prezidenta sociālo tīklu YouTubeFacebook un Twitter kontos. Diskusiju vadīs žurnālists Jānis Krēvics. Muzikālu priekšnesumu sniegs Lauris Valters.

Satversmes 101. pants nosaka, ka ikvienam Latvijas pilsonim ir tiesības likumā paredzētajā veidā piedalīties valsts un pašvaldību darbībā, kā arī pildīt valsts dienestu. Ko īsti katrs saprotam ar vārdu “tiesības”? Vai tiesības patiešām nozīmē plašas iespējas un izvēles brīvību? Satversmes 2. pants paredz, ka Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai. Kādu pienākumus tas katram no mums uzliek? Savukārt Satversmes ievadā noteikts, ka Latvijas tauta aizsargā savu suverenitāti, Latvijas valsts neatkarību, teritoriju, tās vienotību un demokrātisko valsts iekārtu. Vai tas nozīmē mūsu katra individuālu pienākumu aizsargāt šīs vērtības?

Ar Valsts prezidentu par šiem un citiem jautājumiem debatēs astoņi jaunieši: Madara Zadovska no Druvas vidusskolas 10. klases, Gvido Mēteris no Druvas vidusskolas 11. klases, Ance Edele no Saldus vidusskolas 10. klases, Giorgia Chang Zhang no starptautiskās vidusskolas “Ekziperī” 11. klases, Niklāvs Bašķis no Saldus tehnikuma 4. kursa, Aleksandrs Fadeičevs no Brocēnu vidusskolas, Evelīna Kronberga no Saldus vidusskolas 9. klases un Kristiāns Priedītis no Brocēnu vidusskolas 11. klases.

Debašu cikls “#Satversmei100: vērtības nākotnei” ir nozīmīgs solis jauniešu līdzdalībai Latvijas nākotnes veidošanā. Tas mudina jauniešus formulēt savas domas, kā arī sarunāties un sadzirdēt citu viedokli par mums katram svarīgiem jautājumiem. Debašu cikls noris visa gada garumā; tas tika atklāts š. g. 15. februārī Rīgas pilī un tiek turpināts reģionos – Vidzemē, Latgalē, Zemgalē, Kurzemē un Sēlijā. Cikla noslēgums plānots 2023. gada februārī Rīgas pilī.

27.septembra video skatīt šeit!

16.02.2022